Kek Batik Resipi


Kek Batik merupakan juadah pemanis mulut yang amat popular di Malaysia. Rasanya penuh dengan coklat dicampur pula rasa lemak daripada biskut. 

Bahan - bahan


  • 1 ketul buttercup (250mg)
  • 1 cawan susu pekat manis (ikut kesesuaian)
  • 1 @ 1/2 cawan air panas untuk bancuh milo
  • 200g milo (peket paling kecil)
  • 25g serbuk koko (botol kecil)
  • 1 peket (300g) biskut marie

Cara Penyediaan

  1. Lapik loyang dengan kertas parchment atau kertas baking supaya apabila sejuk nanti mudah dikeluarkan. 
  2. Potong butter kepada kiub. Panaskan butter di dalam periuk dan di atas api sederhana sehingga cair.
  3. Masukkan serbuk milo, susu pekat dan serbuk koko. Kacau sehingga pekat sebati.
  4. Susun biskut Marie dalam loyang kemudian sendukkan adunan coklat dan sapu rata sebagai lapisan atas.
  5. Susun berselang seli lapis biskut Marie dan adunan coklat sehingga habis.
  6. Sejukkan di dalam peti ais semalaman. Keluarkan dan potong untuk dihidangkan.

Comments

Popular posts from this blog

Thins to do in Kuala Lumpur!

Brownies Recipe